„Csak az ember élete véges, a művészet végtelen”

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Egy évvel ezelőtt került megrendezésre a Magyarországi Németek Házában a Zentrum-Programme im HdU rendezvénysorozat keretében a Kontakte – Kontraste című kiállítás és felolvasóest. A kiállítás magyarországi német művészek alkotásaiból állt, melyen az idén 85 éves Wagner János is képviseltette magát festményeivel.

A mai napig aktív művész 1936-ban látta meg a napvilágot Budapesten. Művészeti tanulmányait követően 1977-1982-ig a budapesti Kirakatrendező Iskola, 1983-1996-ig a Képző- és Iparművészeti Gimnázium tanára volt. 1959-től 1971-ig Derkovits-ösztöndíjas, majd 2000-ben a Római Magyar Akadémia ösztöndíjasa volt, 2004-ben pedig Munkácsy-díjat kapott. Több tanulmányúton vett részt Európában és Vietnamban is. Művei a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteménye mellett más neves kiállítóhelyen, illetve több magángyűjteményben is megtalálhatóak. Számos művésztársaságnak tagja, illetve a VUdAK képzőművészeti szekciójának elnöke is volt 1995-2005 között.

IMGP1407

Wagner János 85. születésnapja alkalmából szeptember 22-én a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár (Zentrum) a Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetségével (VUdAK) együttműködve egy kiállítással és könyvbemutatóval tisztelgett a festő előtt. Az ünnepélyes eseményen – ami egyben a Zentrum-Programme im HdU sorozat kilencedik évadnyitó rendezvénye is volt -, Valentin István (hegedű) és Krauszné Hommer Zsuzsanna (zongora) működött közre, akik a művész kérésére Johann Sebastian Bach műveiből játszottak. Schuth János, a VUdAK 1. elnöke gratulált elsőként Wagner Jánosnak, és köszöntőjében hangsúlyozta, hogy nem egy életműkiállítást láthat a közönség, hanem egy válogatást – többek között – a művész legújabb műveiből.

20210922_181008

A méltató szavakat követően Wolfart János művészeti szakértő tartott egy tartalmas bevezetőt. Wolfart kiemelte azt is, hogy a fekete-fehér, illetve sötét tónusú festmények és grafikák Wagner művészetére már az 1970-75-ös években is jellemzőek voltak. Így az itt kiállított képek, melyek a közelmúltban jöttek létre, nem stilisztikai törést, hanem a régi időkbe és munkákba való révedést jelentik, illetve hogy azok a wagneri életmű jelentős kiegészítői. A szakértő kifejtette véleményét arról is, hogy mi teszi egyedivé a wagneri művészetet: „Az ismert technikák mellett, mint az olaj, akvarell vagy a tus, a különféle hozzáadott anyagok, mint a cement, a kátrány, a műanyag szálak, a homok, a kövek vagy a fa, ösztönzik a nézőt, hogy rácsodálkozzanak az ilyen technikájú képeire, melyek közül sok itt is kiállításra került. Ezzel Wagner olyan plasztikus felületet hoz létre, mely a tradicionálisból anyagfestészet formájában jut el a már saját wagneri univerzumának világába”. A szakértő emellett Wagnert a legnagyobb kortárs koloristák egyikeként jellemezte, példaként a rendezvényterem hátsó termében látható festményeket, illetve az elülső teremben levő, színeiben nem annyira harsány, mégis finomsággal teli Szüremlő fény és Ég és föld című alkotásokat említve.

20210922_145143

A 2020-ban megjelent, Wehner Tibor által összeállított Wagner János címet viselő könyv szintén bemutatásra került az est folyamán. (A könyv a Magyarországi Németek Könyvtárában is megtalálható, olvassa el ajánlónkat róla! >>>)  Wolfart izgalmas beszélgetést folytatott a művésszel annak életéről, művészetéről és kulisszatitkairól.

20210922_181024

A beszélgetés során, ahogyan a könyv művészeti életutat bemutató részében is olvasható, Wagner elcsukló hangon idézte fel, hogy lányának 1988-ban bekövetkezett tragikus halálát követően többé már nem festett figuratív képeket, attól fogva művészete az absztrakt kompozíciók felé irányult. A könyv nem klasszikus életmű-katalógus, hiszen az a mintegy 1000 művet kitevő életművének egy reprodukciós válogatása. Ezek révén nyomon követhetjük a különféle, korai felhasználását az akkor még új és modern technikáknak, mint a szitanyomás vagy a fotogram, melyekről a művész is mesélt. Az est során a festészetben szokatlan, az olyan, kifejezetten „wagneri” anyaghasználat titkai is feltárultak, mint a kiállításban központi helyet elfoglaló Kereszt című festmény esetében a műanyag szálak felhasználása.

20210922_185335

Wagner János jövőbeni terveit, művészetéhez való hozzáállását, a művészet határait illetően a következőképpen fogalmazott: „Csak az ember élete véges, a művészet végtelen”.

Frei Nándor

Fotógaléria >>>
Fotó: Grund Lajos

A kiállítás november 15-ig látogatható a Magyarországi Németek Házában (Budapest VI., Lendvay u. 22) előzetes bejelentkezés alapján: info@zentrum.hu

〰〰〰〰〰

Partner:

  • Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetsége

Támogatók:

  • A Miniszterelnökségen keresztül a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. – NKUL-KP-1-2021/1-001912
  • Magyarországi Németek Országos Önkormányzata

szponzorok_2021 másolat 3

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo