Günter Grass: Beim Häuten der Zwiebel



A Nobel-díjas Günter Grass minden kétséget kizáróan korunk egyik legjelentősebb német írója. Önéletrajzi művében az olvasók az író életútját gyermekkorától első regényének megjelenéséig ismerik meg. A kötetben olvashatunk az ifjú Grass “tévútjairól” is – dolgozott kőfaragóként is, tanult képzőművészetet, stb. -, mindeközben a későbbi regények számos motívumára ismerhetünk rá.

grass_beim_hauten

A könyv megkerülhetetlen Günter Grass műveinek rajongói számára, de azoknak is megéri kézbe venni, akik szívesen olvasnák el egy szemtanú visszaemlékezéseit a 30-as és 60-as évek közti német életről.

Az amazon.de könyvismertetőjéből:

“Günter Grass Nobel-djas írónak a Beim Häuten der Zwiebel (továbbiakban: Hagymahántás közben) című visszaemlékezés kapcsán ismertté vált beismerése, hogy 17 éves korában rövid ideig a Waffen-SS-nél szolgált, nagy port vert fel az újságok tárcáiban. Nyilvánvalóan elsősorban a szerző múlttal való kései szembenézése foglalkoztatta a kritikusokat. Grass úgy nyilatkozott, hogy most jött el az idő arra, hogy leírja ezt a sokáig elfojtott traumatikus élményt. Aki figyelmesen olvassa a Hagymahántás közbent, jobban megérti ennek okait – és magát Grasst.

A Waffen-SS-nél töltött időről szóló szakasz csak egy töredéke a csaknem 500 oldalas könyvnek. A mű bemutatja az író gyermek- és fiatalkorát ünnepelt és régen klasszikussá vált regényének, A bádogdobnak a megjelenéséig. Szerepet kap benne az édesanya iránti szeretet, aki támogatta a szerző vágyát, hogy művész legyen, de nem érhette meg annak megvalósulását, mivel korán meghalt rákban. Szerepet kap benne, hogy Hitler lerohanja Lengyelországot, amellyel kezdetét vette a II. világháború és véget ért Grass gyermekkora. Tárgyalja azokat az időket, amikor Grass az ideológiában hívő Hitler-fiú, a légierő kisegítője, majd hadifogoly volt. És nem utolsósorban szó esik a párizsi évekről, amelyek alatt A bádogdob megszületett. Elsősorban mégis arról szól a könyv, ‘mi mindennek kellett történnie ahhoz, hogy lebontsam a falat a nyelv előtt, míg eljutottam A bádogdob szójátékaiig.’ Hogy mindez az idő és a visszatekintés különböző szintjein és egy felettébb öntörvényű nyelven valósul meg, Grass esetében természetes.”

Günter Grass: Beim Häuten der Zwiebel (Hagymahántás közben)
Göttingen : Steidl, 2006.
480 o.
Nyelv : német

Ajánlott hírek