A FUEV német kisebbségeinek 20. éves gyűlése az oroszországi Uljanovszkban



2010. szeptember 5. és 8. között az oroszországi Uljanovszkban huszadik alkalommal került megrendezésre a FUEV Német Kisebbségi Munkacsoportjának éves gyűlése. Az gyűlésen két témával foglalkoztak kiemelten: egyrészt a politikai szerepvállalással, mint a FUEV-Charta alapjogával, másrészt a www.agdm.fuen.org, a német kisebbségek közös internetes portáljának továbbfejlesztésével.

fuev2010_01

A Német Kisebbségi Munkacsoportot (AGDM) 1991-ben, Budapesten alapították informális munkaközösségként, mely magában foglalja mindazokat a szervezeteket, melyek részt vesznek a FUEV (Európai Nemzetiségek Föderalista Uniója), a nemzeti kisebbségek és a hagyományos népcsoportok csúcsszervezetének munkájában és német kisebbségi szervezetnek tekintik magukat.

A gyűlést Dr. Koloman Brenner, az AGDM elnöke nyitotta meg, őt követte Alexander Zsuravszkij (Orosz Államszövetség Regionális Fejlesztési Minisztérium Nemzetközi Kapcsolatok Osztályának vezetője) bővebb bevezetője, melyben beszámolt arról, milyen fontosak Oroszországban a kisebbségi kérdések. Utalt arra, hogy sem a Nyelvek Európai Chartája, sem a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény nem határozza meg egységesen a kisebbség és a kisebbségi jogok fogalmát. Ezután Dr. Christoph Bergner (Német Kormány Kitelepített- és Kisebbségügyi megbízottja, a Szövetségi Belügyminisztérium parlamenti államtitkára) mondott köszöntöt, a házigazdák részéről Olga Martens (Európai Nemzetiségek Föderalista Uniójának alelnöke, Német Kultúra Nemzetközi Egyesületének – IVDK – alelnöke) és Safin Ramis (Uljanovszk kormányzójának tanácsadója)

A találkozó első témáját Prof. Dr. Tatjána Ilarionova (Orosz Közszolgálati Akadémia) referátuma vezette be, melyben részletesen beszámolt az oroszországi úgynevezett nemzeti-kulturális autonómiákról, illetve beszélt a kisebbségek politikai részvételének lehetőségeiről és perspektíváiról, tekintettel a sajátos orosz helyzetre. A témához kapcsolódó második referátumot Dr. Christoph Bergner tartotta Kulturális autonómia és politikai szerepvállalás (Kulturelle Autonomie und politische Partizipation) címmel, melyben kiemelt alapossággal számolt be a kulturális autonómia európai lehetőségeiről és az ezekhez fűződő tapasztalatokról. A második nap Hans-Heinrich Hansen (FUEV elnöke) a politikai részvételhez való alapvető jogot a nemzeti kisebbségek legnagyobb európai csúcsszervezetének szemszögéből mutatta be, a szlovéniai Ljubljanában tartott kongresszuson teljesen kidolgozott Alapvető Jogok FUEV-Chartája alapján. Hansen elnök az európai kisebbségpolitikai tapasztalatait alapul véve hangsúlyozta a tapasztalatcsere fontosságát az AGDM-en és más hasonló gyűléseken. Dr. Koloman Brenner referátumában a magyarországi kisebbségi önkormányzatok rendszerét mutatta be. Az élénk vitában a résztvevők megosztották egymással saját hazájukban szerzett tapasztalataikat.

fuev2010_02

A FUEV-ben részt vevő német kisebbségek közös internetes portáljáról tartott előadásában Diana Laarz részletesen elemzett különböző kisebbségi tárgyú weboldalakat. Dr. Koloman Brenner, az AGDM elnöke az idei gyűlés eredményeit következőképpen foglalta össze: az AGDM szempontjából „Újvilágnak” tekintendő Oroszországban számos vendég és résztvevő vett részt a rendezvényen, voltak élénk viták, a német kisebbségek tapasztalatcseréje magas szinten zajlott. A gyűlés résztvevői reményüket fejezték ki, hogy a Németországi Szövetségi Köztársaság a jövőben is ugyanúgy támogatja német kisebbségeit, hiszen ők saját hazájukban a német nyelv és kultúra nagykövetei.

A találkozó keretprogramját az oroszországi németek számos programja egészítette ki, külön kiemelendő az oroszországi német közösség gálaestje, mely az „Oroszország, történelmed részei vagyunk! A néped vagyunk!” címet viselte.

Ajánlott hírek