Színvonalas teljesítmények, nehéz döntések




Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Ahogy nincs farsang farsangi fánk nélkül, úgy nem lehet télvége Baranyában az általános iskolásoknak megtartott regionális Német Nemzetiségi Vers- és Prózamondó Verseny nélkül. Ez a hagyományos rendezvény évenként a megye más-más iskolájában valósul meg, idén a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont volt vendéglátónk március 2-án. Ez nem volt teljesen véletlen, hiszen idén ünnepeljük az oktatási intézmény névadójának, a korán elhunyt Koch Valéria költőnőnek 70. születésnapját.

DSCI8941

33 községből 130 izgatott tanuló és az értük szorító kísérők találkoztak a vetélkedő megnyitóján, és csodálták meg az iskola kórusának szépen csengő műsorát. Vargáné Fáth Éva, az általános iskola vezetőjének rövid megnyitója és a zsűritagok bemutatása után megkezdődött a verseny.

A kategóriák megegyeznek az országos döntő kategóriáival: irodalmi német vagy nyelvjárás, négy-négy korcsoportban. Igazán örvendetes, hogy a nyelvjárás-kategóriában indulók létszáma emelkedik: a teljes mezőnyt tekintve az arány a tavalyi 24-ről idén 28 százalékra nőtt.

DSCI8983

Nem meglepetés, hogy a zsűritagoknak idén is nehéz feladatuk volt: minden fellépő gyerek bizonyította már tehetségét és tudását az iskolájában, tehát mindenki a legjobb, és szegény bírák csak 5 gyereket küldhettek tovább csoportonként az országos versenyre! Ennek ellenére mind a zsűri, mind a nézők élvezték az előadott meséket, verseket, nyelvjárási történeteket.

Végül körültekintő megfontolás után tudták a bírálók eldönteni, hogy kik legyenek azok, akik régiónkat Budapesten képviselik. (Lásd táblázat)

Természetesen nem maradhatott el hagyományos oklevél és Deutscher Kalender, illetve könyvajánló füzet sem a részvételért, továbbá a továbbjutók egy-egy német nyelvű jutalomkönyvet is kaptak.

Először is a Koch Valéria Iskolaközpont vendégszeretetét és munkatársai munkáját szeretnénk megköszönni, és természetesen hálásak vagyunk a zsűritagoknak, a gyerekeket felkészítő tanároknak, szülőknek, nagyszülőknek is!

A verseny a Baranyai Német Önkormányzatok Szövetsége és a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA-NO-18-SZ-0496) pályázatainak anyagi támogatásával valósult meg.

Lászlóné Bauer Nóra
a Könyvvel Anyanyelvünkért Alapítvány kuratóriumának elnöke

Ajánlott hírek