Blickpunkt.hu

TrachtTag.hu

Bibliothek.hu

Magyarországi Német Információs és Kulturális Központ és Könyvtár

HomeGyorshírek„A nemzetiségek felelősséggel használják fel a támogatásokat”

„A nemzetiségek felelősséggel használják fel a támogatásokat”

Választás 2024

Nemzetiségi önkormányzati választások – Regisztráció, azaz a német nemzetiségi névjegyzékbe vétel iránti kérelem

A 2024-es német nemzetiségi önkormányzati választásokkal kapcsolatos információk.

Német nemzetiségi önkormányzati választások – Ismerje meg Ön is az országos lista jelöltjeit!

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának a 2024-es német nemzetiségi önkormányzati választásokkal kapcsolatos tájékoztatása.

Nemzetiségi önkormányzati választások – Elkészült a választási szórólap

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának a 2024-es német nemzetiségi önkormányzati választásokkal kapcsolatos tájékoztatása.

Nemzetiségi önkormányzati választások – Megkezdte az NVI a választási értesítők postázását

A 2024-es német nemzetiségi önkormányzati választásokkal kapcsolatos információk.
Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Ma tartotta a Magyarországi nemzetiségek bizottsága Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, tárca nélküli miniszter éves meghallgatását a Parlamentben.

IMG_2358

Az ülésen a miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy a nemzetiségek a támogatásokat felelősséggel használják fel. Kiemelte, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül az érintettek zökkenőmentesen jutnak hozzá a támogatási forrásokhoz. Sikeresnek nevezte a nemzetiségi óvódapedagógusok számára indított ösztöndíjprogramot, amit a nemzetiségi tanító- és tanár szakos képzésben tanulmányokat folytató hallgatókra is kiterjesztettek. A bizottság hangot adott annak a véleménynek, hogy a nemzetiségi iskolák fejlesztésének szempontjából fontos lenne, hogy azok ingatlanjai is a fenntartó nemzetiségi önkormányzatokhoz kerülhessenek. Az oktatás kapcsán pedig a nemzetiségi felsőoktatási képzésben dolgozók utánpótláskérdését is felvetették, mely főleg a kisebb létszámú nemzetiségek esetében ad okot az aggodalomra.

IMG_2355

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes biztosította a Ritter Imre német nemzetiségi parlamenti képviselő vezette grémiumot a kormány általi további támogatásról, illetve kérte a testületet, hogy a 13 nemzetiség együttesen fogalmazza meg konkrét javaslatait, hogy azok alapján minél hamarabb megkezdődhessenek az érdemi tárgyalások.

Az ülésen részt vettek az országos nemzetiségi önkormányzatok vezetői, így a németség képviseletében Schubert Olívia, az MNOÖ alelnöke is.

Ambach Mónika

További hírek

Közel 80 éve történt…

Ajánljuk e kiadványt mindazoknak, akiknek családja bármilyen szinten érintett  a tragikus eseményekben, és így az évtizedeken át tartó némaságba burkolózás miatt nem ismerhették meg közvetlen hozzátartozóik történetét.

Muskovics Andrea Anna: Buda-vidék présház- és pincekultúrája

Egy tanulmány minden bor- és pincekultúrát kedvelőnek, valamint a magyarországi németek néprajza iránt érdeklődőnek .

Kiss Marianna: Wetsch a mi Szigetbecsénk

Egy kiadvány mindazoknak, akik kutatómunkát végeznek vagy végeznének településük történetéről. Legyen ez ösztönzés mindenki számára, hogy múltunkat ne felejtsük, hanem őrizzük meg és adjuk tovább az utánunk következő generációknak.