Franz Metz: Das Kirchenlied der Donauschwaben

Forrás: Bibliothek.hu

A Das Kirchenlied der Donauschwaben (A dunamenti svábok egyházi énekei) című könyv a szerző több éves kutatómunkájának eredménye. Franz Metz felkeresett valamennyi dunamenti svábok lakta régiót, ahol egyrészt saját maga keresett énekgyűjteményeket, másrészt levéltárakban és könyvtárakban végzett kutatásokat.

metz_das_kirchenlied

A mű első része a dunamenti sváb egyházi ének történetét foglalja össze számos életrajzzal és dokumentummal, a második rész az énekgyűjteményeket mutatja be. Az utolsó rész az énekek katalógusa a források pontos megadásával. A függelékben számos fotó és több diagram található.

A könyv minden bizonnyal a dunamenti sváb egyháziének-kutatás alapműve lesz, épp ezért különösen ajánljuk azoknak, akik ezen a területen kutatnak vagy eziránt érdeklődnek.

A hátlap szövege:

“A dunamenti sváb haza dalai és énekei sokunkat kísértek végig életünk során. E zenei hagyomány kincseinek dokumentálása és megőrzése nagy feladat, hiszen mi, dunamenti svábok ma különböző országokban és területeken élünk. (..) A Kirchenlied der Donauschwaben – különösen a növekvő Európa korában – egyértelművé teszi: nekünk, dunai sváboknak mindig ott volt a hangunk az európai kórusban. Ezt a hangot adhatjuk mi, hazánkra való emlékezésünk, énekeink, kultúránk, életösszegzésünk hangját az egyesített Európa felépítéséhez!

Robert Zollitsch
freiburgi érsek”

Franz Metz: Das Kirchenlied der Donauschwaben. Eine Dokumentation des Kirchenliedes der deutschen Katholiken Südosteuropas (A dunamenti svábok egyházi énekei. Délkelet-Európa katolikus németjei egyházi énekének dokumentációja)
München : Edition Musik Südost, 2008.
663 o., ill.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo